روحیه اطفال را تقویت كنیم/ قسمت نخست

همه می دانیم كه تشویق و تمجید در دیگران معجزه می كند. خرده گیری زیاد باعث می شود كه طفل بیش از حد خودنگر شده و از خطرهایی بترسد.
پدران و مادران از طریق انتقاد زیاد دست به كار نسبتاً مفیدی می زنند، لیكن باید دانست كه به این ترتیب تحسین به صورت مبهمی در می آید.
پس دقت كنید به جای گفتن :» تو خیلی پردل و جراتی»، بگویید :» آفرین به تو كه بعد از افتادن از بایسکل، دوباره سوارش شدی !»
همهی ما حالت مخصوصی داریم كه وقتی كار مهمی می كنیم و دیگران از ما تعریف و تمجید می كنند، خوشمان می آید. به عنوان مادر ممكن است بهتر از هر كس بدانید كه چه چیزی برای فرزندتان مهم است – شاید تفریح، ورزش یا یكی از اینها. اگر نمی دانید، پرسیدن اشكال ندارد. بالاخره چون اطفال در زمان معینی مطالب فراوان فرا می گیرند، پس تحسین را مختصر ولی به دفعات بر زبان آورید. صد و یك جلسه ستایش، خیلی مؤثرتر از 100 دقیقه تعریفی است كه در یك زمان صورت می گیرد.
سخن از اعمال ممنوعه
ما درعصری زندگی می كنیم كه فرزندانمان ( حتی در سنین نوجوانی ) با مواد مخدر و نظیر اینها آشنایند. بعضی مادرها از این بیمناك اند كه گفت و گو در زمینه این نوع اعتیادها به معنی مجاز شمردن آنهاست. در صورتی كه قضیه درست برعكس است.
بر پایه مطالعه روی شماری از دانش آموزان، این نتیجه به دست آمد كه آن دسته از بچه هایی كه با والدینشان روابط و گفت و شنود داشتند، كمتر به مواد مخدر و الكل رو آورده بودند.
مادران از حیث گفت و گو با فرزندانشان در مورد چنین موضوعات حساس تبحر خاصی دارند. ابتدا خودتان با حقایق مربوط به مواد مخدر، مشروبات الكلی یا مسائل خاص نوجوانان آشنا شده و آنگاه اطلاعات عمومی بچه هایتان را جویا شوید. ممكن است بچه های شش یا هفت ساله، ماجراهایی را در زمین بازی شنیده یا صحنه ای را در تلویزیون دیده باشند، به آنان خاطر نشان سازید كه راجع به موضوعی صحبت می كنید كه فرزندانتان با خطرات آن آگاه اند نه به خاطر این كه به آنها اعتماد نمی كنید. بگذارید بدانند كه شما میل دارید به هر نوع پرسش های آنان جواب دهید یا پیرامون مسائل مورد علاقه آن به بحث بپردازید.
بگذاریم محدودیت ها همزمان با رشد کودکان افزون شود
باید اطفال را بی قید و شرط دوست داشت تا بذرهای عزت نفس رشد و نمو كنند. منظور از چنین عشق مطلق این نیست كه شما هیچ محدودیتی قائل نیستید: مرز بندی به طفل ( ‌اعم از دختر یا پسر ) ثابت می كند كه او چقدر برای شما اهمیت دارد. موقعی كه بچه از حد خود تجاوز می كند، ناراحتی تان را با رفتارتان به وی بفهمانید نه این كه مستقیماً برخورد كنید.
البته مقارن با رشد بچه ها لازم است محدودیت ها از میان برداشته شوند.
فرزندان را اجتماعی بار آوریم
یكی از علت های كامیابی هر فرد در زندگانی اش، مهرورزی و عنایت به سایرین است.
كسانی در زندگی اجتماعی و خانوادگی كامروا بوده اند كه توجه و مواظبت از دیگران را نیز به همان اندازه‌ی عنایت و مراقبت از خویش ضروری می دانسته اند. آن گروه از اشخاصی كه پیوسته به سایرین بی توجه اند و همه چیز را برای خود می خواهند، از دیدگاه مردم، آدمهای قابل احترامی نیستند.
بچه باید بیاموزد كه بین خواسته های خود و دیگران تفاوت قائل نشود و آنچه را كه خوب بوده و برای خودش می خواهد، برای بقیه هم آرزو كند.
طفل باید نخستین گام یاری رسانی به همنوعان و دیگران را از پدر و مادرش فرا گیرد. بچه ای كه همواره والدینش را آماده یاری رسانی به دیگران احساس كند، یقیناً در آینده او نیز روحیه تعاون خواهد داشت. شیوه رفتار هركس باید بدون تظاهر و عوام فریبی باشد. بچه ها باید از لحاظ روحی به مردم انس و الفت پیدا كنند، سایرین را دوست داشته باشند واز دلشادی آنان خشنود شوند.
در كشورهایی كه بیشتر اطفال از سه سالگی ناچاراً در شبانه روزی ها و كودكستان ها شروع به زندگی دست جمعی می كنند، بهتر از كودكان سایر كشورها با زندگی اجتماعی آشنا می شوند و تجربه نشان داده كه روحیه مردم گریزی در این قبیل كودكان، در بزرگی كمتر است. عامل دیگری كه در زندگی عاطفی كودك مهم است، جانوران می باشند.
ادامه دارد…
نوشته: محمد آجان

Show More

ځواب دلته پرېږدئ

ستاسو برېښناليک به نه خپريږي. غوښتى ځایونه په نښه شوي *

Back to top button