روزنامه 8صبح :چرا عملیات دند غوری به تعویق افتاد؟

جنرال مرادعلی مراد، معاون لویدرستیز هفته پیش گفت که تا دو روز دیگر نیروهای ارتش دند غوری، دند شهابالدین و روستاهای بغلان مرکزی را از وجود طالبان تصفیه میکنند و زمینه برای ترمیم پایههای واژگونشدهی انتقال برق، فراهم میشود. حالا ده روز میگذرد اما نیروهای امنیتی کشور یک قدم به داخل دند غوری پیشروی نکردهاند. بهنظر میرسد که عملیاتهای خرد و کوچک نیروهای امنیتی نتیجه قاطع نداشته است.
از سخنان جنرال مراد پیدا بود که وزارت دفاع یک عملیات نسبتا بزرگ و گسترده را برای پاکسازی دند غوری و دند شهابالدین برنامهریزی کرده و قرار بود که آقای مراد این عملیات را سوق و اداره کند. اگر عملیات برنامهریزی نمیشد، جنرال مراد جرات نمیکرد بگوید که دند غوری و دند شهابالدین تا دو روز دیگر تصفیه میشود. در حال حاضر جنرال مراد در کابل به سر میبرد. چنین مینماید که عملیاتی که وزارت دفاع ملی برنامهریزی کرده بود، اجرا نشد و به تعویق افتاد.
حکومت باید در این مورد به افکار عمومی توضیح بدهد. اگر عملیات بزرگ و گسترده برای پاکسازی دند شهابالدین و دند غوری برنامهریزی نشده بود، چرا معاون لویدرستیز به خودش حق داد که به مردم کابل وعده بدهد که تا دو روز برق دوباره خانههای آنان را روشن میکند؟ یک جنرال ارشد هیچ گاهی حرف هوایی نمیزند. یک جنرال ارشد، هر قدر هم که ناشی باشد، طوری سخن نمیگوید که فردا دوست و دشمن او را مسخره کنند. حتما وزارت دفاع برنامهای برای عملیات داشته است و مهمترین قرینهای که این گمانه را به یقین بدل میکند، همین اظهارات جنرال مراد است که گفته بود تا دو روز دیگر دند غوری و شهابالدین تصفیه میشود و برق به کابل برمیگردد. اما چنین مینماید که جنرال مراد دوباره به مرکز فراخوانده شده و عملیات برنامهریزی شده به تعویق افتاده است.
حکومت باید به افکار عمومی بگوید که به چه دلیل عملیات برنامهریزی شده برای بازپسگیری دند شهابالدین و دند غوری به تاخیر انداخته است. آیا کمبود منابع است، آیا در برنامهریزی عملیات مشکل وجود داشت، یا سطح اکمال نیروهای در قول اردوی شمال، لواهای آن و قوای تقویتی که باید از مرکز میرفت به اندازهای نیست که ایجاب میکند؟ عملیاتهای نظامی زیر نظر مشاوران بینالمللی مربوط به پیمان ناتو برنامهریزی میشود. آیا ناتو در برنامهریزی عملیات نقص و عیب تشخیص داده است؟ یا هیچ کدام این مسایل نیست و بخشی از حکومت وحدت ملی به دلایل سیاسی نمیخواهد در دند غوری و دند شهابالدین عملیات شود.
شاید حکومت برای تاخیر راهاندازی عملیات در دند غوری و دند شهابالدین دلایل موجه داشته باشد، اما تا زمانیکه این دلایل از زبان رییسجمهور یا رییس اجرایی به اطلاع مردم نرسد، شایعه اذهان عمومی را شکار میکند. همه میدانند که وقتی افکار عمومی شکار شایعه شد، در قدم اول حاکمیت و دولتمردان آسیب میبینند. مشروعیت کارکردی حکومت وحدت ملی با تاریک شدن کابل شدیدا صدمه دیده است. وقتی از مردم کوچه و بازار سوال کنید، تقریبا اکثریت رییسجمهور غنی و داکتر عبدالله را واجد صلاحیت حکومتداری نمیدانند. در این چنین وضعیتی اذهان عامه شایعه را زود باور میکنند.
اگر افکار عمومی باور کند که حکومت ارادهای برای تصفیه دند غوری ندارد، مشروعیت کارکردی حکومت وحدت ملی بیشتر از حالا صدمه میبیند و این خیلی خطرناک است.